In Maskerziel volgen we het leven van een Turks meisje opgroeiend tussen twee culturen, de Nederlandse en de Turkse.
Ze voelt zich een vreemde. Op school. Bij de korfbal. Bij de dokter, maar ook bij haar familie. Ze wordt heen en weer geslingerd tussen twee werelden en de spanningen in haar familie, raakt steeds meer afgezonderd en krijgt een depressie. Terwijl ze probeert zich staande te houden en ondertussen uit te zoeken wat er onder haar depressie ligt, leert ze steeds meer haar familieverhaal, en dus ook zichzelf kennen.
Baba, papa, die zijn dorp in Turkije de rug toekeerde. Babaanne en anneanne, beide oma’s, die zich volledig opofferden voor het gezin. Anne, haar moeder, die in verwarring is tussen het kiezen voor haar vrijheid en de opoffering voor haar gezin. En dede, opa, die zegt: Jij en ik Dilan, wij voelen dezelfde pijn. De pijn wanneer je jezelf niet langer in de familie herkent. Dilan legt een wereld van verwarring, depressie, migratie en strijd bloot. Een muzikale performance naar aanleiding van haar gelijknamige autofictieve roman.
Deze voorstelling speciaal ontwikkeld voor het Voortgezet Onderwijs. De vrije voorstellingen van Dilan Yurdakul zijn te boeken via Theaterbureau Via Rudolphi.
"Dilan Yurdakul schrijft om uit te delen uit een grote pan met verdriet, meel en suiker. Om de beurt roeren de personages even, lengen ze aan met nieuw leven en oude verhalen. Iedereen krijgt een stukje, ook de lezer. Het smaakt naar karamel en maakt een beetje verdrietig." Theaterkrant
Concept, tekst & spel: Dilan Yurdakul
Speladvies: Argun Simsek
Muziek: Aydin Isler
Foto: Jean van Lingen
Dilan Yurdakul is actrice, auteur en theatermaker. Zij heeft een muzikale performance gemaakt naar aanleiding van haar recent verschenen autofictieve roman. Daarin beschrijft ze haar leven en onderzoekt welke sporen migratie tot aan de derde generatie in haar familie heeft achtergelaten.