Rik is elf en krijgt een broertje. Tenminste, hij heeft zijn ouders er in de keuken over horen fluisteren. En wanneer grote mensen fluisteren… dan moét je wel luisteren. Maar hij begrijpt al snel dat zijn broertje geen gewoon leven gaat krijgen, omdat hij gehandicapt ter wereld zal komen. Hij zal bijvoorbeeld moeite hebben met taal en praten. Dus gaat Rik alvast voortvarend op onderzoek uit. Want… wat kan hij nu al doen om het zijn kleine broertje straks zo makkelijk mogelijk te maken en vooral: hem te helpen waar mogelijk!?
In zijn dynamische en vooral dappere zoektocht ontmoet hij mensen van divers pluimage, bij wie hij vragen maar ook zijn twijfels kwijt kan. Iedereen heeft wel iets in te brengen: nuttige, rare maar vooral ook bruikbare tips en ideeën. Dus wanneer moeder Rik vertelt dat hij een broertje krijgt, weet hij alláng hoe lastig het kan worden én wat hij er aan zal doen om het leven van zijn broertje zo aangenaam mogelijk te maken. Broer X raakt gevoelige snaren en zit het publiek letterlijk dicht op de huid, maar blijft aangenaam licht en transparant.
Broer X raakt behendig meerdere kanten van het thema aan: communicatie, gezinsleven, de impact op andere kinderen in het gezin, onderwijs, stigma’s. De tekst (Kristo Šagor) zit knap in elkaar; Riks perspectief wordt nooit losgelaten, maar tussen de regels door krijgen we ook de zorgen van zijn ouders mee. De oprechtheid waarmee de vragen en problemen van een kind of broer met een beperking worden gepresenteerd, maakt Broer X een openhartige en liefdevolle theaterervaring.- Theaterkrant
Regie en concept: Rob Vriens
Tekst: Kristo Sagor
Spel: Jeroen van Venrooij, Reno van Rijsewijk
Kostuums: Doriene van der Wijst
Techniek: Jacko Zwierenga
Productiehuis Meer Opslag koppelt gevestigde makers aan nieuw talent. Samen maken zij voorstellingen die bijblijven.