I, Phone 14+

Over de complexe relatie tussen mens en smartphone

door Rob Smorenberg

De smartphone is niet meer weg te denken uit ons leven. Scrollen, swipen, clicken, tappen… Ontelbare keren per dag beweegt onze duim met uiterste precisie over het scherm.

De voorstelling I, Phone laat zien wat dit met ons lichaam doet en het de manier waarop wij in de wereld staan bepaald. Zorgvuldig worden alle minutieuze hande-lingen uitgevoerd en ontstaat er een mensbeeld dat ons doet stilstaan bij ons eigen smartphonegebruik. Hoe vaak op  een dag kijken we naar dit scherm? Wat betekent dit voor ons contact met mens  en omgeving? Hou zouden deze ervaringen eruitzien zonder smartphone? En in welke realiteit leven we nu eigenlijk?

Wanneer je, na het applaus, de ruimte verlaat en haast automatisch je smartphone weer tevoorschijn haalt, laat het je toch even stilstaan bij dat kleine machtige apparaatje tussen duim en wijsvinger.

In I, Phone toont de jonge maker Rob Smorenberg hoe de mens – de homo cellularis – vergroeid is met techniek en een digitale wereld. In een eenvoudig, klassiek pantomime pamflet onderzoekt hij elke gedetailleerde beweging en zet  hij ons zo een spiegel voor. Dat is even grappig als confronterend.
De Theaterkrant

Concept en spel: Rob Smorenberg
Lichtontwerp: Pablo Fontdevila
Geluidsontwerp: Matthias Sigurdson
Dramaturgie: Elowise Vandenbroecke
Begeleiding en advies: Ward Weemhof
Co-productie: Veem House for Performance & De Warme Winkel
Foto: Bas de Brouwer


over Rob Smorenberg

Rob Smorenberg maakt ambachtelijk bewegingstheater voor kinderen, jongeren én volwassenen. In een wereld die steeds sneller lijkt te draaien creëert Smorenberg theatrale momenten van vertraging, verstilling en verwondering om vandaaruit een nieuw perspectief op ons mens-zijn te brengen.