Anne, een Nederlands meisje van 18 jaar, besluit op een dag vrijwilligerswerk te gaan doen op het Griekse eiland Lesbos. Daar ontmoet zij een 15-jarige Syrische jongen, die door de Griekse politie uit het water is gehaald. Anne helpt hem aan eten en kleding. Ze biedt hem een slaapplaats aan in een tentje. Ze raken in gesprek. Hij is op doorreis. Hij wil naar Londen, naar een oom van hem. Thuis overleefde hij drie bombardementen. Toen besloot zijn vader dat hij naar Turkije moest vluchten. Anne vertelt hem over de lange reis die hem nog te wachten staat. Niet wetende dat zij elkaar maanden later zullen treffen in de fietsenwinkel van Anne haar vader.
Voor de totstandkoming van de theatertekst “Idris, een vriend van ver,” spraken theatermakers Remco van Zandvoort en Zen Roorda diverse malen met Fajer Abdulkader. Het persoonlijke verhaal van Fajer is de rode draad van de voorstelling. Zen Roorda reisde zelf enkele malen naar Lesbos om daar gestrande vluchtelingen te helpen. Voor het schrijfproces van de voorstelling werd verder gebruik gemaakt van waargebeurde verhalen, krantenartikelen en interviews met IND’ers en werknemers van instellingen, die werken met (minderjarige) vluchtelingen.
De voorstelling “Idris, een vriend van ver” is een ontroerend, bitter verhaal over de tocht van een Syrische minderjarige vluchteling. Het verhaal van Fajer, staat symbool voor veel vluchtelingen. Maar het gaat ook over de rol en werkwijze van de IND, mensenhandelaren, de Nederlandse grondwet, en de lokale gemeenschap die tegen opvang van asielzoekers is.
Spel: Marliz van Til, Simon Versteeg en Fajer Abdulkader
Regie: Zen Roorda
Tekst: Zen Roorda en Remco van Zandvoort
Dramaturgie: Remco van Zandvoort
Foto's: Hesterliena Wolthuis
Garage TDI maakt theater- en dansvoorstellingen voor kinderen en jongeren. Garage TDI neemt haar jonge publiek serieus, om vervolgens met humor, fantasie en poëzie een universeel verhaal te vertellen dat ogen, oren en harten opent en uitnodigt om anders te kijken en meer te zien.