Oh, oh Othello

Een klassieker over jaloezie, afgunst en liefde

door Stichting TG Smeedwerk

De thematiek van het 16e-eeuwse verhaal van Othello is van alle tijden. Het verhaal van de legercommandant Othello toont hoe een mens, die constant niet gezien wordt en niet de erkenning krijgt die hij nodig heeft, uit frustratie het leven van anderen doelbewust kapot maakt. Het is een verhaal over erkenning, over vriendschap en vertrouwen, over gekwetstheid, frustratie, onvrede en wraak. 

In de bewerking van Smeedwerk speelt het verhaal zich af op de avond van het grote gala waarop de prijs Het Gouden Schaap voor de beste acteur van het land uitgereikt wordt. Othello de Moor, ooit als vluchteling aangekomen, is de ster-acteur en bekendste man van het land en een van de genomineerden. Hij heeft vlak daarvoor zijn grote tegenspeler voor zijn nieuwe film mogen aannemen. Jago, Othello’s vriend en acteur, had verwacht deze rol te krijgen, maar in plaats daarvan krijgt hij een miezerig rolletje als figurant.

De constante afwijzing treft Jago diep. Kwaad en gekwetst neemt hij zich voor wraak te nemen. Via suggestie, manipulatie en geroddel met hulp van de snelle, sociale media en korte lijntjes met de pers, slingert Jago geheimen, schandalen en leugens de wereld in. Allemaal om de pas getrouwde Othello te doen geloven dat zijn geliefde vrouw Desdemona hem bedriegt met Cassio, zijn nieuwe tegenspeler. Jago’s wraak leidt uiteindelijk tot het ontslag en de ondergang van Cassio, het breken van Othello en de - door haarzelf niet geaccepteerde - dood van Desdemona. 

Deze voorsteling wordt mogelijk gemaakt door VSB fonds en het Lira fonds

Regie: Anil Jagdewsing
Tekst: Jannemieke Caspers
Spel: Inge Smolders, Jimmy Roemer en Bas Jilesen
Foto: Jean van Lingen


over Stichting TG Smeedwerk

Smeedwerk maakt toegankelijk en verfrissend theater in een fysieke speelstijl voor een breed publiek. Theater dat de verbeelding prikkelt, dat met minimale middelen alles vertelt. Hierin speelt humor een grote rol, maar ontroering ontbreekt niet. Smeedwerk wil de kijker confronteren met wie ze werkelijk zijn.